Kulinarne wyprawy – oliwki i oliwa

Ze względu na położenie w Basenie Morza Śródziemnego Chorwacja i uprawa oliwek to jedno z tradycyjnych rzemiosł w tym kraju, zwłaszcza wśród ludności mieszkającej na wybrzeżu. Na tak mało żyznym terenie drzewo oliwkowe, było niczym błogosławieństwo, a wspominano już o nim w mitologii greckiej i egipskiej.Najbardziej popularnym produktem pochodzącym ze zbioru oliwek jest oczywiście oliwa. Jej specyficzny przyjemny smak, z owocowym zapachem w zależności od pochodzenia oliwek sprawia, że jest to często przywożona przez nas wakacyjna pamiątka. Kolory oliwy przybierają różne odcienie zieleni w zależności od miejsca zbioru. Najbardziej znanymi gatunkami oliwy są: oblica, rosulja, bjelica, lastovka, buza, levantinka czy debela. Ich jakość jest potwierdzana przez przeprowadzane analizy jakości w międzynarodowych konkursach, na których to Chorwacja pojawia się w czołówce.

Płynne złoto

Warto wspomnieć również o tym, że oprócz wartości smakowych oliwa z oliwek ma wspaniałą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, pomaga też utrzymać promienność i młodość naszej skóry dzięki wielu antyoksydantom, które znajdują się w tym cudownym specyfiku. Tak ważne jest, aby oliwa z oliwek gościła na naszych stołach w potrawach, ponieważ nie tylko jest ona o wiele lepiej przyswajalna przez nasz organizm, ale przynosi sporo wymiernych korzyści dla naszego zdrowia. To często używany składnik potraw kuchni śródziemnomorskiej. O wysokiej jakości świadczy również fakt, że śródziemnomorski styl żywienia został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Restauracje bardzo często chcąc podkreślić smak oliwy zaserwują nam chleb z solą i właśnie oliwą na przystawkę, ryby zaserwowane i polane oliwą, czy aromatyczne sałatki. W ostatnich latach powraca się również do tradycji i chleb również jest pieczony z dodatkiem oliwy. To płynne złoto, którego każdy z nas powinien posmakować!

Oliwkowe rekordy

Dla poszukiwaczy oliwkowych przygód i miejsc związanych z oliwkami polecamy zbiory w gajach, które odbywają się w listopadzie i grudniu, a dla chcących je tylko zobaczyć polecamy wyjazd na Wyspę Brać, która to “gości” na swoich ziemiach 500.000 drzew. Wyspa Sipan wpisana do Księgi Rekordów Guinessa, gdzie rośnie największa liczba oliwek w stosunku do wielkości wyspy i liczby ludności czy gaj oliwny w Lunie na Wyspie Pag, gdzie znajdziemy drzewko o 2000 letniej historii to prawdziwe perły, które musisz odwiedzić podczas swojej wakacyjnej wędrówki.

Wspomnienia zamknięte w butelce

W ostatnich latach zainteresowanie uprawą gajów oliwnych w Chorwacji stale wzrasta, a powstające nowe, rodzinne gaje sprawiają, że jest ona doceniana wśród znawców. Szczególne podejście, i zwyczaje uprawy, takie jak moczenie oliwek w wodzie morskiej, niemieszanie różnych rodzajów oliwek, tylko hodowla i produkcja autochroniczna sprawiają, że chorwacka oliwa zyskuje na popularności. Chcąc kupić butelkę aromatycznej oliwy możemy skierować się do winiarni, ponieważ to właśnie tam często możemy je spotkać. To gwarancja zachowania wakacyjnych wspomnień schowanych w aromatycznej butelce.

Popularne posty z tego bloga

Hallo! Zapraszamy na spacer po Berlinie

Ślub w Chorwacji

Szwajcaria Saksońska - raj dla miłośników skalnych miast, twierdz i zamków