Medyczne właściwości rakii
Rakiję uznaje się za narodowy alkohol niemalże każdego z bałkańskich krajów. Nic więc dziwnego w tym, że zarówno w Chorwacji, Macedonii Północnej Bośni i Hercegowinie, Serbii czy Bułgarii usłyszymy, że to właśnie ich rakija jest tą najlepszą i oryginalną. Podobny spór toczy się o dokładny czas i miejsce pochodzenie tego trunku. W źródłach pisanych informacje na temat rakii znajdziemy już w 1534 roku.
Sposób produkcji i podawania
Ten wysokoprocentowy, poddawany kilkukrotnej destylacji trunek, zawierać może od 35-do 70% alkoholu. Rakiję wytwarza się między innymi ze śliwek, winogron, fig, moreli, ziół, miodu czy orzechów. Niezależnie od owoców, na bazie których powstała, pierwotnie jest bezbarwna. Kolor zawdzięcza dodatkom i beczkom w jakich przed podaniem do stołu przetrzymywana jest (wedle sztuki) minimum trzy miesiące. Rakiję spożywa się w temperaturze pokojowej, która uwypukla wszystkie jej walory. Schłodzenie tego trunku to ujma na honorze gospodarza. Co ciekawe, rakiję w krajach bałkańskich pić można niezależnie od pory dnia.
Znaczenie kulturowe
Rakija to nie tylko alkohol, to styl bycia 😊. Stanowi arcyważny element kulturowy podyktowany wielowiekową tradycją. Niegdyś przy jej destylacji brali udział nie tylko członkowie domu, ale także sąsiedzi ze wsi. Oczekując na rezultaty, wspólnie biesiadowali przy stole. Podróżując po Bałkanach, możemy być pewni, że zatrzymując się w niemalże każdym domostwie, „na dzień dobry” poczęstowani zostaniemy kieliszkiem płynnego, narodowego skarbu. Jeśli nie chcemy urazić gospodarza, nie odmawiajmy, propozycja świadczy bowiem o wyrazie jego gościnności i przyjęcia nas pod swój dach. Rakii nie należy pić w pośpiechu, powinno sączyć się ją patrząc gospodarzom w oczy. Unikanie wzroku podczas wspólnego spożywania alkoholu uznawane jest za ukrywanie swoich intencji.
Medyczne właściwości rakii
Trunek ten znany jest także ze swoich medycznych właściwości. Można stosować go nie tylko wewnętrznie, ale także zewnętrznie. Na co pomaga rakija? Chorwat, Macedończyk, czy Serb zapytaliby pewnie „na co nie pomaga?” 😊. Z powodzeniem można uśmierzyć nią ból zęba, stawów i kości. Z jej pomocą zwalczymy także problemy trawienne i żołądkowe. Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody, grzaną rakiję pije się profilaktycznie, aby zapobiec przeziębieniom i rozgrzać organizm. Jeśli chcemy pozbyć się na przykład zapalenie ucha czy pęcherza, wystarczy, że podgrzejemy trunek, wylejemy go na grubą warstwę gazy lub waty i obłożymy objęte stanem zapalnym miejsce. Taki opatrunek musimy owinąć dodatkową warstwą ciepłego materiału i spać z nim całą noc. Najczęściej objawy ustępują po jednym dniu, w przypadku braku poprawy, powtórzony na następny dzień zabieg na pewno przyniesie efekty. Powszechne jest stosowanie porannego kieliszka na tak zwany „rozruch”, szybko stawia on zaspany organizm na nogi, poprawia krążenie i pobudza zmętniony po nocy umysł.